Stoofvlees

Ingrediënten
  • 2 flinke uien
  • 1 kg doorregen runderlapjes
  • 4 eetlepels bloem
  • klontje roomboter
  • olijfolie
  • 1 a 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes oregano of 1 eetlp gedroogde
  • 200 ml warme runderbouillon
  • 3 eetlepels in reepjes gesneden zongedroogde tomaatjes
  • flesje dubbel bier
  • 1 bol knoflook
  • 4 eetlepels appel-perenstroop
  • peper & zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 graden. (hete luchtoven op 135 graden)

Snipper de ui grof. Snijd het vlees in blokjes van ong. 2×2 cm en bestrooi het met peper, zout en bloem. Bak het vlees (in een ovenvaste braadpan) in de boter met olijfolie lekker bruin. Voeg de ui toe en bak die nog 2 minuten mee.

Schenk de warme bouillon en het bier bij het vlees. Roer goed om en voeg dan de oregano, en de stukjes zongedroogde tomaat toe. Schep nog 1x door elkaar en leg dan het laurierblaadjes erbij. Zet de pan (deksel erop)  in het midden van de oven en laat het gerecht ruim 1 1/2 uur garen.

Haal ondertussen de losse schillen van de bol knoflook en snijd met een scherp mes de bovenkant van de bol af. De bovenkant van de teentjes komen nu bloot te liggen. Neem ’n stuk aluminiumfolie, zet de bol hierop en besprenkel die met wat olijfolie. Vouw de folie dicht. Zet ’t pakketje naast de pan in de oven en pof de knoflook in ongeveer 40 minuten gaar.

Haal de bol dan uit de oven en laat die ongeveer 10 minuten afkoelen. Knijp de knoflook uit de teentjes en prak dit in een kommetje fijn. Meng de appel-perenstroop (of gewone appelstroop) met de gepakte knoflook. Haal de pan uit de oven en roer het knoflook/stroopmengsel door t stoofvlees. Zet de pan weer terug in de oven en laat t geheel nog eens 1 1/2 uur garen. Test (even proeven!) of het vlees al mooi gaar is. Zo niet zet de pan dan nog een 1/2 uurtje terug in de oven.